tag:blogger.com,1999:blog-2376594938076078888.post1239570765773921729..comments2023-04-17T06:37:26.904-07:00Comments on À la recherche de Tom perdu: Wyliczanie południoweUnknownnoreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-2376594938076078888.post-86165674429683994052009-10-09T08:05:22.100-07:002009-10-09T08:05:22.100-07:00bo wino bez używania jakichkolwiek związków siarki...bo wino bez używania jakichkolwiek związków siarki jest trudno zrobić<br />żeby robić wino bez siarki i żeby się udało to chociażby fermentacja musiałaby być w niskiej temperaturze prowadzona co samo już jest utrudnieniem no i potem w zasadzie takie wino by się nie nadawało to długiego stania, a słodkie to już zupełnie; no ale nie wiem, może to była jakaś "bio-winnica"<br /><br />nie rozumiem tego kawałka z bakteriami na skórce a glukozą w środku, przecież w moszczu jest i skórka i środek (to ze skórek ciemny kolor wina), a na skórce są jeszcze drożdże i szlachetne i dzikie i też dlatego używa się siarki, bo na szlachetnych siarka nie robi wrażenia natomiast można się pozbyć dzikich które nie są mile widziane<br />siarka jest zupełnie normalna w winach i to nie tylko w tych tanich, znajdziemy ją w każdych, a najwięcej w słodkich <br />no i w ogóle dwutlenek siarki jest bardzo popularnym konserwantem (ukrywa się pod pseudonimem E-220) i w wielu produktach spożywczych jest go o wiele więcej niż w winach więc ogólnie nie ma się czym podniecać ;)<br /><br />ale chyba nie powinnam się tu mądrzyć bo na pewno nie jestem tak mądra jak ten kolega biotechnolog bo studiuję tylko biologię (czytaj: nie dostałam się na medycynę) :PBasiahttps://www.blogger.com/profile/11743215885658878978noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2376594938076078888.post-87623440786921456052009-10-08T11:11:14.941-07:002009-10-08T11:11:14.941-07:00Spytalem go sie czy dodaje cos do tego wina. Powie...Spytalem go sie czy dodaje cos do tego wina. Powiedział, że nie, wszystkie bakterie są na skórce, glukoza w środku. A jak go sie spytałem czy dodaje sulfaty, to powiedzial, ze nie. Tylko na wiosne by walczyc z grzybami. Potem dwa razy jeszcze chciałem go naprowadzić na temat i nic :/ więc nie wiem, bo pamiętam jak mój kolega biotechnolog mówił, że siarka to taka normalna sprawa w winach.Runfixehttps://www.blogger.com/profile/15387718556689996991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2376594938076078888.post-75951768018876322042009-10-08T06:31:26.631-07:002009-10-08T06:31:26.631-07:00oj tych cacuszek to ja Ci zazdroszczę, nawet ze sc...oj tych cacuszek to ja Ci zazdroszczę, nawet ze scentrowanym kołem...<br /><br />ps. siary to się używa chyba do czyszczenia/odkażania butelek<br /><br />pps. zgadnij kto to ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2376594938076078888.post-57378363984675682762009-10-08T00:40:32.419-07:002009-10-08T00:40:32.419-07:00to czego używają jako środka konserwującego? bo ni...to czego używają jako środka konserwującego? bo nie wierzę że da sie zrobić wino bez żadnego środka konserwującegoBasiahttps://www.blogger.com/profile/11743215885658878978noreply@blogger.com